Nazberajte si podbeľ lekársky
Jar je za oknami a príroda pomaly ožíva. Medzi prvé liečivé rastlinky, ktoré vykuknú z pod zeme, patrí podbeľ lekársky. Ak ste v zbere bylín ešte len začiatočníkmi, práve podbeľ si s niečím iným pomýlite len veľmi ťažko. Na prvý pohľad pripomína púpavu. Je však podstatne nižší, jeho kvety sú taktiež menšie a plné. Charakteristickým znakom je jeho stopka, ktorá vyzerá, ako by bola pokrytá malými šupinami.
Kedy a kde zbierať
Podbeľ začína kvitnúť už v priebehu marca. Nazbierate si ho až do konca mája. Na zber si vyberte slnečný deň, keď nebudú rastliny až tak mokré, pretože by ste ich museli sušiť veľmi dlho. navyše majú na sebe menej peľu, takže aj obsah všetkých zdraviu prospešných látok je o niečo nižší.
Podbeľ, tak ako všetky bylinky, ktoré sa chystáte konzumovať, nikdy nezbierajte v blízkosti cesty, alebo uprostred mesta, či sídliska. Ak by ste ich aj opláchli, čo vám ale určite neodporúčame, nezbavili by ste sa toho, čo do seba naťahali z ovzdušia.
Ako ho vysušiť
Bylinky nikdy nesušte na priamom slnku. Veľmi dobrý riešením je sušička na ovocie a zeleninu, kde si pri sušení podbeľu nastavte tú najnižšiu teplotu. Nemala by presiahnuť štyridsať stupňov Celzia, aby ste nezničili všetko dobré.
Podbeľ a jeho účinky na zdravie
Z čerstvého, alebo sušeného podbeľu, si môžete pripraviť čaj, alebo odvar. Druhý spomínaný prípravok je o niečo silnejší, pretože v tomto prípade ho horúcou vodou nezalievate, ale chvíľku varíte priamo v hrnci. Podbeľ je výborným pomocníkom hlavne pri ochoreniach dýchacích ciest. Čaj vám pomôže pri nádche, chrípke, zápale priedušiek, či pľúc. Okrem toho vám dokáže pomôcť s tráviacimi ťažkosťami. Na vonkajšie použitie sa využíva hlavne pri ekzémoch, odreninách, modrinách, ťažko hojacich ranách, alebo pri drobných popáleninách.
Ak vás trápi zápal ďasien, môžete si podbeľovým čajom pravidelne vyplachovať ústa. Rovnako vám pomôže kloktanie pri boľavom hrdle.